betekenis

Ganesha – overwinnaar van moeilijkheden.

yoga in NijmegenMet het lichaam van een man en het hoofd van een olifant is Ganesha een van de meest herkenbare hindoegoden. Het is een hele sympathieke god. Hij neemt hindernissen weg, beschermt reizigers, helpt bij elke nieuwe onderneming. Het is ook de god van kennis en wijsheid.

Ganesha wordt afgebeeld met een voet op de grond en de andere opgeheven, wat aangeeft dat de wijze verbonden is met deze aarde, maar niet helemaal van de aarde.

de symboliek achter Ganesha

– grote oren om meer te luisteren
– kleine mond om minder te praten
grote buik om onze problemen te verteren

– groot hoofd om groot te denken
– kleine ogen om beter te kunnen concentreren
– de slurf herinnert ons eraan dat we grote kracht hebben
– subtiele behendigheid in de slurf herinnert ons eraan dat we teder kunnen zijn
– de muis, zijn ‘rijdier’ om verlangens onder controle te houden
– de bijl in zijn hand herinnert ons aan onthechting
– de zegenende hand zegent en beschermt ons op het spirituele pad
– de offergave aan de voeten van Ganesha herinnert ons eraan dat de wereld aan onze voeten ligt

olifant

De olifant is een symbool van het menselijk potentieel voor verlichting.

massage en yoga in NijmegenEn ik hou van olifanten. Ik ben op een boerderij opgegroeid waardoor ik mijn hele jeugd heel veel buiten was, in de natuur, op de grond, met honden en katten. Ik heb altijd een sterke connectie met de natuur gehad en voel me gewoon een deel van de natuur, net als een boom, koe of dolfijn. Dieren zijn daarom een onmisbaar deel van mijn leven. En olifanten zijn zeker een van mijn favorieten. Het feit dat ze zo groot, sterk en machtig zijn, in combinatie met hun zachtaardigheid is prachtig en wijs. Olifanten lopen heel zacht en voorzichtig door het oerwoud, ze zijn heel teder en zorgen voor hun familieleden. Een babyolifant wordt door de hele familie in de gaten gehouden. 

beschermheer

Iemand, die met alle moeilijkheden helpt, hebben we allemaal nodig. Iemand die ons leidt, iemand die wijs is, iemand die krachtig is maar tegelijkertijd niet bang is om zachtaardig te handelen. Ik zie Ganesha als een symbool voor balans in het leven. De combinatie van zijn groot, stoer, sterk lichaam en zachte bewegingen, liefdevolle manier van omgaan met jongeren is voor mij een goede voorbeeld om in alle aspecten van het leven balans te zoeken.
Ik kan mij geen betere beschermheer voorstellen voor mij en mijn onderneming. Daarom heet mijn bedrijf Yoganesha.

Om Shri Ganeshaya namaha!